Verstappen snelste in VT3!

Max Verstappen is opnieuw boven aan de tijdenlijst geëindigd tijdens de derde vrije training van de Grand Prix van de Verenigde Staten. De Nederlander was hiermee twee tienden sneller dan Sebastian Vettel en een verrassend snelle Lando Norris.

Door: Patrick Wuite

Afgelopen nacht heeft de organisatie geprobeerd de ergste hobbels glad te strijken, met name bij het aanremmen van bocht één en het uitaccelereren van bocht negen. De situatie is niet heel erg verbeterd ten opzichte van gisteren.

De temperatuur lag tijdens de derde vrije training al een stuk hoger dan tijdens de eerste vrije training met achttien graden. Door de hogere temperaturen zouden de coureurs meer grip moeten hebben. Alleen bleef het circuit de eerste twintig minuten erg leeg. Romain Grosjean was de eerste die een tijd op de klokken wist te zetten.

De dag startte dramatisch voor Ferrari. Charles Leclerc was de eerste van de topteams die naar buiten ging. Maar toen hij naar bocht negentien reed, moest hij zijn Ferrari aan de kant zetten. Er kwam rook uit de achterkant van de SF90. Het is nog niet duidelijk wat er mis is met de Ferrari. Het kan versnellingsbak of motor gerelateerd zijn. Er kwam vervolgens een Virtual Safety Car om de Ferrari weg te halen. Hij kon vervolgens de rest van de training niet meer rijden. De situatie lijkt wel ernstig te zijn bij de Ferrari: de motor en versnellingsbak zijn gedemonteerd.

Sebastian Vettel ging vlak daarna naar de snelste tijd voor Valtteri Bottas en Lewis Hamilton. De Duitser was een kleine tiende sneller dan de Mercedes-coureur, die mathematisch nog steeds kans maakt op de wereldtitel. Maar toen kwam Max Verstappen en reed vervolgens naar de snelste tijd met een 1:34.1.

Met nog twintig minuten te gaan ging Valtteri Bottas als eerste een kwalificatiesimulatie doen. Hij dook gelijk naar de snelste tijd met een 1:33.9. Snel volgden Lewis Hamilton, Max Verstappen en Sebastian Vettel. De enig overgebleven Ferrari-coureur dook gelijk naar de snelste tijd met 1:33.523, voor Max Verstappen en Valtteri Bottas. Maar Verstappen liet zijn banden weer afkoelen, zette vervolgens weer aan en ging twee tienden sneller dan de Ferrari. Opvallend was de knappe derde tijd van McLaren-coureur Lando Norris op slechts een halve seconde van Verstappen en voor de Mercedessen.

De kwalificatie van de Grand Prix van de Verenigde Staten begint om 22:00.

Bekijk hier de complete uitslag van de derde vrije training:

Photo Header: © Red Bull Contentpool.