Verstappen snelste in eerste vrije training GP van Verenigde Staten

Max Verstappen was de snelste man tijdens de eerste vrije training op het Circuit of the Americas in Austin. De Nederlander klokte een tijd van 1:34.057 en was daarmee ongeveer anderhalf tiende sneller dan Sebastian Vettel en zijn teamgenoot Alexander Albon.

Door: Patrick Wuite

Om 11:00 uur lokale tijd gingen de lichten op groen en startte de eerste vrije training. Het was een zeer koude ochtend in Austin met een buitentemperatuur van 9 graden en een baantemperatuur van 14 graden. Maar al snel ontdekten de coureurs een ander probleem op het Circuit of the Americas: hobbels.

Snel begonnen coureurs, waaronder Lewis Hamilton en Kevin Magnussen, te klagen over de hobbels bij meerdere bochten op het 5513 meter lange circuit. Met name bij het aanremmen van bocht één, het uitaccelereren van bocht negen en het lange rechte stuk tussen bocht elf en twaalf, waar zondag tijdens de race veel inhaalacties worden verwacht, wordt er geklaagd over de hobbels. Kevin Magnussen noemde het een ‘schans’ en Lewis Hamilton vroeg zich af of het wel veilig is om te rijden.

De coureurs konden in de eerste training, en later vandaag ook in de tweede vrije training, gebruik maken van de 2020 prototype banden van Pirelli. Veel coureurs gingen dan ook op pad met deze banden.

Nicholas Latifi reed in de Williams van George Russell. Hij kende echter geen probleemloze ochtend. Toen de Canadees een snelle ronde wilde starten schoot zijn auto na een paar bochten in zijn neutraal. Hij kon zijn Williams langzaam terugbrengen naar de pits, maar het lijkt erop dat de versnellingsbak de geest had gegeven. Ook bij Charles Leclerc waren er vroeg in de training problemen. De Monegask moest na een paar rondes al naar binnen, omdat hij een probleem had met zijn motor.

Na 40 minuten stond Alexander Albon bovenaan op de 2020-prototype banden voor Max Verstappen en Sebastian Vettel, allebei rijdend op de mediums. De Thais-Britse coureur had al meerdere rondetijden afgepakt zien worden door het overschrijden van de track limits in de één na laatste bocht.

Van de topteams ging Sebastian Vettel als eerste naar buiten op de zachte banden en reed direct daarmee naar de snelste tijd met een 1:34.226. Lange tijd bleef de Duitser bovenaan staan totdat de Red Bulls naar buiten kwamen. Albon wist niet onder de tijd te komen van de Ferrari en bleef een tiende achter hem. Verstappen ging wel sneller en was 0.167s sneller dan de Ferrari. Charles Leclerc leek op weg te gaan naar de tweede tijd, maar doordat hij de track limits overschreed bij bocht 19, raakte hij zijn tijd kwijt.

Mercedes was niet in de hogere regionen van de tijdenlijst te vinden met slechts een achtste tijd voor Lewis Hamilton, die dit weekend voor de zesde keer kampioen kan worden, en een zeventiende tijd voor Valtteri Bottas.

De tweede vrije training begint straks om 21:00.

Infographics Data: © Formula 1, Tata Communications.
Photo Infographic: © Red Bull Contentpool.
Photo Header: © Red Bull Contentpool.