​VeeKay gaat weer voor de overwinning!

De maand mei is een drukke maand voor de NTT IndyCar Series op de Indianapolis Motor Speedway. Voordat de legendarische Indy 500 begint, is er dit weekend eerst nog een race op de road course van de Speedway. Rinus VeeKay wist deze vorig jaar op zijn naam te schrijven en de Nederlandse IndyCar-coureur heeft zin in alle races in Indianapolis!

De road course van de Indianapolis Motor Speedway kent vele mijlpalen in de carrière van Rinus van Kalmthout. In zijn debuutjaar 2020 behaalde de coureur uit Hoofddorp al in zijn tweede IndyCar-race een Top 5-finish op het bochtige binnencircuit van de Speedway. In oktober dat jaar keerde de IndyCar Series terug op hetzelfde circuit en wist VeeKay zijn eerste pole position te behalen met daarnaast zijn eerste ronden aan de leiding. De Nederlander pakte op dat moment ook zijn eerste podiumplaats. De datum 15 mei blijft speciaal in de Nederlandse autosportgeschiedenis. Want naast de eerste F1-overwinning van Max Verstappen op die datum in 2016, wist Rinus van Kalmthout vorig jaar op deze datum zijn eerste IndyCar race te winnen op de road course van de Indianapolis Motor Speedway.

Van Kalmthout kijkt er dan ook erg naar uit om terug te gaan naar het circuit waar hij zijn eerste overwinning wist te behalen: “Teruggaan naar de racehoofdstad van de wereld is altijd geweldig en de maand mei is gestart, wat voor mij een erg spannende tijd is. De Indy road course is een plek waar ik veel succes heb gehad. Ik had mijn eerste pole position, allereerste podium en uiteindelijk allereerste NTT INDYCAR SERIES overwinning!”, aldus de Nederlander. “Ik hou van het ritme van het circuit, maar ik heb er ook zoveel ronden gereden dat ik mijn ogen dicht kan doen en in mijn hoofd een perfecte rondetijd kan rijden. Ik ken het circuit als mijn broekzak.”

Tijdens de vorige race van dit seizoen, behaalde van Kalmthout zijn tweede pole position. Hij wist dit niet om te zetten naar een overwinning, maar finishte wel op het podium. De Indycar-coureur van Ed Carpenter Racing is tevreden over de start van het seizoen en staat voorlopig zevende in het kampioenschap. “Ik ben erg blij met hoe het seizoen vordert, we worden alleen maar beter en we gaan sterker dan ooit de Indy GP in. ECR heeft veel werk verzet en het werpt zijn vruchten af. Het maakt me nog enthousiaster om mijn raceoverwinning in de GMR Grand Prix te verdedigen”, aldus de Nederlander.

Rinus VeeKay zal dit weekend met een aangepaste livery deelnemen aan de GMR Grand Prix. De zwart-rood-witte livery maakt plaats voor wit-oranje door de sponsoring van Building Tomorrow. De internationale non-profitorganisatie heeft samen met ECR de actie 'Ride With Rinus’ gelanceerd zodat er met naamsponsoring kinderen in Oeganda naar school kunnen. Vele namen staan inmiddels op de auto van de Nederlander. Later deze maand komt de Nederlander met een volledig oranje livery aan de start tijdens de Indy 500 inclusief Nederlandse vlag op de voorvleugel en een leeuw op de spiegels door de sponsoring van Bitnile.

De GMR Grand Prix op de road course van de Indianapolis Motor Speedway begint vrijdag al met een kwalificatie die om 22 uur Nederlandse tijd start.
Deze is te zien op Ziggo Sport Racing. De Grand Prix die over 85 ronden gaat, start zaterdag om 21:00 uur en is live te zien op Ziggo Sport kanaal 14 en Select.

Photo Header: © Van Kalmthout
Geschreven door: Denny Kroeze