Honda niet met eigen team in Formule 1, toekomst onzeker

Honda, de motorleverancier van Toro Rosso en Red Bull Racing, heeft geen plannen om in 2021 door te gaan met een eigen team. Dit meldt de directeur van Honda, Masashi Yamamoto, in een interview met RaceFans.net. Ook de toekomst van Honda in de Formule 1 is nog onzeker, aangezien Honda nog niet besloten heeft of het na 2020 motoren blijft leveren aan teams in de Formule 1.

In het tijdperk van de hybride V6-motor heeft Honda zijn terugkeer gemaakt in 2015 in de Formule 1. Na enkele dramatische jaren waarin Honda motoren leverde aan McLaren, stond het bedrijf eind 2017 op het punt zich terug te trekken uit de Formule 1. Op het laatste moment werd echter besloten een samenwerking aan te gaan met Toro Rosso, waarna het team in 2018 met de Honda-motor reed. Hierop besloot ook Red Bull Racing in 2019 over te stappen naar de Japanse Honda motor, na 12 jaar het Franse Renault als motorleverancier te hebben gehad. Dit partnerschap met Honda heeft Red Bull tot nu toe 2 overwinningen opgeleverd, in de Grands Prix van Oostenrijk en Duitsland.


Toro Rosso en Red Bull hoeven zich echter geen zorgen te maken dat het er een concurrent bij krijgt in de vorm van een Honda-fabrieksteam volgens Yamamoto. 'We hebben 5 jaar gewerkt aan de motor en bereiken daar nu een goed gebied. Maar als we nu ook aan een chassis gaan werken, gaan we weer een worsteling krijgen op dat gebied, wat we niet willen. Zoals je herkent in onze naam, Honda Motors, zijn we begonnen met de motor. Ik denk daarom dat we specialisten zijn op het gebied van de motor, en we willen daarom de beste zijn in de hoogste motortechnologie (De Formule 1, red). Dat is wat we proberen te bereiken.'


Of Honda doorgaat als motorleverancier na 2021, is echter ook nog onzeker. Yamamoto geeft aan dat er nog geen beslissing is genomen over de toekomst van Honda als motorleverancier na 2020. Max Verstappen gaf in een reactie aan dat ‘het niet aan hem is wat ze (Honda, red.) gaan beslissen’, en Yamamoto vertelt de redactie van RaceFans dat Honda nog niet voorbereid is op een langer verblijf in de Formule 1. ‘We denken dat het erg lastig wordt, omdat we niet genoeg middelen hebben in de vorm van de mensen en ook niet in de vorm van de faciliteiten.’


Het nieuws komt naar buiten vlak voor de thuisrace van Honda, de Grand Prix van Japan, die gepland staat voor komend weekend. Honda zal in in ieder geval nog motoren blijven leveren aan Toro Rosso en Red Bull tot en met 2020, en besluit dus later of het doorgaat als motorleverancier voor deze teams. Red Bull Racing ziet het seizoen 2019 vooralsnog als een overgangsjaar, en hoopt in 2020 samen met Honda een gooi naar de wereldtitel te doen. Of dit ze gaat lukken, zal de toekomst ons uitwijzen. Voor nu ligt de focus bij Honda op komend weekend, waar zij samen met Red Bull en Toro Rosso een goed resultaat, en mogelijk zelfs een overwinning in de wacht hoopt te slepen op het Suzuka International Circuit.