Helmut Marko: 'Een normale sterveling overleeft zoiets niet'

RTL.de heeft in een gesprek met Helmut Marko gevraagd hoe het nu met Max Verstappen gaat.

Marko: "Het gaat eigenlijk verbazingwekkend goed met Max. Voor de zekerheid bracht zijn vader Jos de nacht met hem door in een hotel", meldt Red Bull-motorsportadviseur Helmut Marko aan F1-verslaggever Alessa-Luisa van RTL/ntv en is zelf verrast: "We dachten dat hij helemaal stijf zou zijn na deze ongelooflijke impact met 51G, maar hij heeft alleen een beetje nekpijn, verder is alles in orde met hem. Wat natuurlijk zeer verbazingwekkend is, want een normale sterveling zou zo'n crash niet eens overleven. Max is in topconditie, dat heeft geholpen."
Zal hij in Hongarije weer in zijn auto plaats nemen?
"Nou, niet in deze auto, want die is total-loss, maar Max zal zeer gemotiveerd weer aan de start verschijnen in Hongarije."

De auto van Verstappen heeft ongeveer voor €750.000 schade

De crash is een serieuze aanslag op het Red Bull Racing budget: "Zoals de zaken er nu voor staan, lijkt het om ongeveer driekwart miljoen euro te gaan", denkt Marko. "Als het goed is kan de Honda-motor zelf nog gered worden, maar dat is alleszins zeker.

"Desalniettemin moet het team zich verzoenen met de straf van 10 seconden en de overwinning van Hamilton op Silverstone, want: "Volgens het regelement heeft het alleen nut om in beroep te gaan als we nieuwe informatie aanleveren." En dat kunnen we niet. In het hele debat rond de schuldvraag heeft Marko maar één ding te zeggen: "Wij zijn voor hard, maar eerlijk racen, maar niet voor onverantwoordelijke acties, zoals we deze actie van Hamilton classificeren."

Marko heeft over de gebeurtenissen na de race een duidelijke mening

"Ik vind het van laag niveau dat Hamilton, Mercedes en de 140.000 fans de overwinning zeer uitgelaten vierde. Dat heeft mij het meest geraakt. Maar goed, dat is gewoon de stijl van Das Haus."
(Red. Das Haus = Mercedes)


Photo Header: © Red Bull Content Pool
Geschreven door: Rüdi Switch