Hamilton start vanaf Pole in Engeland, Verstappen P3

Lewis Hamilton zal tijdens de Grand Prix van Groot-Brittanië starten vanaf pole position. Tijdens een zonnige middag op Silverstone reed de Brit de snelste tijd. Op de eerste startrij wordt hij vergezeld door teamgenoot Valtteri Bottas, met daarachter Verstappen en Leclerc. Max Verstappen kende een goede kwalificatie en mag morgen vanaf P3 starten.

1e deel van de kwalificatie

In het eerste deel van de kwalificatie reden zoals verwacht de Mercedes auto’s naar de eerste twee plaatsen. Daarachter reed Max Verstappen naar een derde tijd gevolgd door Charles Leclerc en Lance Stroll. Verassend was de vijfde plek voor Pierre Gasly’s Alpha Tauri. Nico Hülkenberg moest nog iets toegeven op zijn teamgenoot en Sebastian Vettel was in vergelijking met de vierde plaats van z’n Ferrari teamgenoot, net als het hele weekend, niet snel. Wederom veroorzaakte Nicholas Latifi een spin, net als gisteren VT2, waardoor hij één van de uitvallers was.

De afvallers na Q1: Grosjean, Räikkönen, Giovinazzi, Latifi en Magnussen.

2e deel van de kwalificatie

Als eerste reed Alexander Albon op medium banden naar buiten gevolgd door de meeste top 10 rijders uit Q1. Hij opende met een 1:26.580. Daar dook Max Verstappen met vier tiende onder. Gevolgd door Bottas met een volle seconde. Ondertussen verloor Lewis de controle over z’n Mercedes en spinde (net als Latifi) waardoor er heel veel grind op de baan kwam te liggen. Meteen werd de rode vlag gezwaaid en reed het hele veld de pits in voor om de marshals te laten vegen en opruimen.

Na de hervatting reed Lewis, toch weer op de gele medium band, een snelle tweede tijd. Vettel waagde de gok en ging met een setje mediums de baan op. Zijn eerdere tijd op de softs leverde hem slechts de achtste tijd op. Ook Stroll ging onderweg op Mediums. Hij stond slechts 9e. Teamgenoot Hülkenberg ging onderweg op softs. Alle anderen reden met een soft band naar buiten. Uiteindelijk leverde dat weer een 1-2 voor Mercedes op, met daarachter Verstappen, Leclerc en Ocon. Vettel en Stroll met de hakken over de sloot op mediums door naar Q3. Stroll reed zelfs exact dezelfde tijd als Gasly, die zijn tijd later neerzette en met P11 was uitgeschakeld. Andere opvallende uitvallers met potentieel snelle auto’s; Alexander Albon en Nico Hülkenberg.

De afvallers na Q2: Albon, Gasly, Hülkenberg, Russell en Kvyat.

3e deel van de kwalificatie

Klein incidentje in de pitstraat waarbij Leclerc door zijn team bijna op de naderende Racing Point van Lance Stroll werd gedirigeerd. Lance kon prima anticiperen, eenmaal op de baan haalde Lance de nummer 16 toch in. Na de eerste rondjes in Q3 stonden Hamilton en Bottas op plaats één en twee met daarachter (op meer dan een seconde) de Red Bull van Max Verstappen.

In het derde gedeelde van de kwalificatie veranderde er veel op het scorebord. Vettel raakte zijn tijd kwijt vanwege tracklimits. Lewis Hamilton pakt pole-position voor de Britse Grand Prix. De Mercedes coureurs verbeterde hun tijden maar bleven op respectievelijk plaats één en twee staan. Max verbeterde ook en veroverde plek drie. Charles Leclerc zal Verstappen vergezellen op de tweede startrij. Gevolgd door een sterke Norris, Stroll, Sainz en de beide Renaults.

Bekijk hier de complete uitslag van de kwalificatie:

Infographics Data: © Formula 1, Tata Communications.
Photo Infographic: © Red Bull Racing
Photo Header: © Mercedes-AMG F1 Team.