Hamilton pakt pole in Mugello, Verstappen P3 (+ UITSLAG)

Tijdens de allereerste Formule 1-kwalificatie op het circuit van Mugello heeft Lewis Hamilton pole positon veroverd. Achter de Brit pakt teamgenoot Bottas de tweede plaats en beide Red Bull’s P3 & 4. Tijdens zijn laatste run was Verstappen 0,3 seconde langzamer dan Bottas. Verstappen klonk tevreden over de boordradio.

Door Denny Kroeze

Q1

Tijdens de start van de kwalificatie zijn het de coureurs van Williams die als eerste de baan op komen om een tijd neer te zetten. Vlak daarna kiezen ook de andere coureurs om het asfalt op te gaan. Na een eerste run staat Pierre Gasly als verrassende naam op P16. De winnaar van de vorige race zal nogmaals naar buiten moeten gaan om zich te kwalificeren voor Q2. Helaas lukt het hem ook in de tweede run niet en de Fransman komt niet verder dan de zestiende plaats. Sebastian Vettel finisht in Q1 als 15e en is met de hakken over de sloot door naar Q2.


Afvallers na Q1 zijn: Gasly, Gopvinazzi, Russell, Latifi en Magnussen.

Q2

De mannen bovenaan het kampioenschap komen al vroeg in Q2 de baan op, waarbij er door iedereen voor de zachte banden worden gekozen. Hierdoor lijkt het erop dat de gehele top 10 de race zal starten op de rode Pirelli-band. Verstappen kent een goede eerste run en blijft dicht in de buurt van beide Mercedessen. De Nederlander wordt in de pits nog wel even gehinderd door Lance Stroll.


In de tweede en laatste run eindigt de kwalificatie voor Vettel. De Duitser noteert de dertiende tijd terwijl teamgenoot Leclerc de achtste plaats pakt. Lando Norris staat op het randje van de top 10, maar wordt door zijn eigen teamgenoot Carlos Sainz naar de afvallers van Q2 gepositioneerd. De Brit gaat voor het eerst dit jaar niet naar Q3.

Afvallers na Q2 zijn: Norris, Kvyat, Räikkönen, Vettel en Grosjean.

Q3

Met de start van Q3 begint het spannendste moment van de kwalificatie. Wie pakt de allereerste pole in Mugello? Na een eerste run trekt Hamilton aan het langste eind en rijdt een 1:15.144. De Brit is 0.059 seconde sneller dan Bottas. Verstappen en Albon volgen de Mercedessen op plaats drie en vier.

Na een kort bezoek aan het team kiest Hamilton er voor om als eerst de baan op te gaan, achtervolgt door Verstappen. De Brit verbetert zijn tijd niet. Verstappen wel, maar kan niet verder opklimmen in de ranglijst en start zondag als derde. Ocon zorgt nog voor een gele vlag-situatie door te hard over de kerbstones te gaan. Hierdoor moet Bottas van het gas af en kan hij zijn tijd niet verbeteren maar blijft tweede.
De Nederlander is na afloop tevreden en laat over de boordradio weten: “so far a positive weekend. Lets see what we can do tomorrow.”


Bekijk hier de complete uitslag van de kwalificatie in Mugello:

Infographics Data: © Formula 1, Tata Communications.
Photo Header: © Mercedes-AMG F1 Team.