F1: GP Verenigde Staten 24-10-2021

Circuit of the Americas, Travis County, Texas

Het circuit Het Circuit of the America's, afgekort COTA, is in 2012 opgeleverd en was het eerste circuit in de Verenigde Staten dat speciaal werd gebouwd voor de Formule 1. Naast de Formule 1 is het circuit ook onderdeel van de MotoGP-kalender.

Nadat de Formule 1 in Amerika weinig voeten in aarde kreeg in onder andere Indianapolis kwamen er in 2010 de eerste plannen voor een nieuw circuit in Austin, Texas. De lay-out werd bedacht door promotor Tavo Hellmund en en 500cc(nu MotoGP)-wereldkampioen Kevin Schwantz. Beide mannen kregen hulp van Formule 1-circuitontwerper Hermann Tilke.

Het ontwerp is gebaseerd op verschillende Europese Formule 1-circuits, waaronder een replica van Silverstone's Maggots-Becketts-Chapel-reeks, de bochten in de arena van Hockenheim en een replica van bocht 8 van het circuit van Istanbul. Andere onderdelen van het Circuit of the Americas werden geïnspireerd door de Senna 'S' in Interlagos en de Sebring-Auspuffkurve, een bocht die niet meer bestaat en wat vroeger onderdeel was van de Red Bull Ring. In het ontwerp van COTA wordt gebruik gemaakt van de heuvels in het landschap. Hierdoor beklimmen de coureurs vanaf de startlijn een helling van meer dan 11% naar het hoogste punt van het circuit.

De bouw van het circuit begon eind 2010 en werd in oktober 2012 geopend door de voormalige F1-wereldkampioen Mario Andretti. In de ceremoniële eerste ronde reed de Amerikaan in de Lotus 79, de auto waar hij in 1978 zijn wereldkampioenschap behaalde. Een maand later werd de allereerste Formule 1-race op het Circuit of the Americas gehouden.

Het Circuit of the America's is 5,5 kilometer lang en heeft 20 bochten. Charles Leclerc pakte in 2019 het nieuwe ronderecord. In zijn Ferrari reed hij een tijd van 1:36.169. De laatste winnaars in de VS zijn Lewis Hamilton (2017), Kimi Räikkönen (2018) en Valtteri Bottas (2019).

Voor de Ziggo video samenvatting van de race's van de afgelopen jaren klik je HIER.

Photo Header: © Red Bull Content Pool.
Infographics Data:© Formula 1.com

Alle getoonde tijden zijn Nederlandse tijden en deze onder voorbehoud van eventuele wijzigingen.

Een ronde meerijden over de Circuit of the Americas kan je hier: