F1: GP Turkije 15-11-2020

Intercity Istanbul Park, Tuzla

Voor het eerst sinds 2011 keert de Formule 1 terug naar Turkije. Na 9 jaar zal opnieuw een Grand Prix verreden worden op het Intercity Istanbul Park in Tuzla, nabij de stad Istanboel.

Het circuit in Istanboel werd in 2005 geopend en hield in dat jaar voor voor het eerst een Formule 1 race. Zes jaar later, in 2011, deed de Formule 1 Turkije voor het laatst aan door een mislukte contractonderhandeling. Dit jaar keert Turkije door door COVID-19 voorlopig éénmalig terug op een aangepaste Formule 1-kalender.

Formule 1-architect Hermann Tilke ontwierp het 5,3 kilometer lange circuit en volgens vele mensen is dit zijn meesterwerk. Waar op de meeste circuits met de klok mee wordt gereden, rijdt men op Istanbul Park tegen de klok in. Het circuit is populair bij de coureurs door een aantal bijzondere bochten, waaronder de eerste bocht. Deze staat bekend als ‘Turkse Corkscrew’, een verwijzing naar de legendarische Corkscrew van Laguna Seca. De bocht is een scherpe halve draai naar links met een flinke afdaling. De mooiste bocht van Istanbul Park is bocht nummer acht, ook bekend onder de naam ‘Diabolica’, een verwijzing naar Monza's Parabolica. De bocht bestaat uit vier snel opeenvolgende flauwe bochten.

Intercity Istanbul Park heeft 14 bochten en het ronde record staat al sinds de allereerste Grand Prix in 2005 op naam van Juan Pablo Montoya. De Colombiaan reed in zijn McLaren een tijd van 1:24.770. De laatste winnaars in Instanboel zijn Jenson Button (2009), Lewis Hamilton (2010) en Sebastian Vettel (2011).

Photo Header: © Formula1.com.
Infographics Data:© Formula 1.com

Een ronde meerijden over het Intercity Istanbul Park kan je hier zien: