F1: GP Turkije 09-10-2021

Intercity Istanbul Park, Tuzla

Nadat in 2020 de Formule 1 na 9 jaar terugkeerde in Turkije staat ook dit jaar de Turkse Grand Prix op het Intercity Istanbul Park op de Formule 1-kalender als vervanger van de GP van Canada.

Het circuit in Tuzla, nabij de stad Istanboel, werd in 2005 geopend en hield in dat jaar voor voor het eerst een Formule 1 race. Zes jaar later, in 2011, deed de Formule 1 Turkije voor het laatst aan door een mislukte contractonderhandeling. Vorig jaar keerde Turkije door COVID-19 voorlopig éénmalig terug op een aangepaste Formule 1-kalender. Eind april dit jaar werd bekend dat Turkije opnieuw terugkeert op de F1-kalender als vervanger van de Grand Prix van Canada.

Formule 1-architect Hermann Tilke ontwierp het 5,3 kilometer lange circuit en volgens vele mensen is dit zijn meesterwerk. Waar op de meeste circuits met de klok mee wordt gereden, rijdt men op Istanbul Park tegen de klok in. Het circuit is populair bij de coureurs door een aantal bijzondere bochten, waaronder de eerste bocht. Deze staat bekend als ‘Turkse Corkscrew’, een verwijzing naar de legendarische Corkscrew van Laguna Seca. De bocht is een scherpe halve draai naar links met een flinke afdaling. De mooiste bocht van Istanbul Park is bocht nummer acht, ook bekend onder de naam ‘Diabolica’, een verwijzing naar Monza's Parabolica. De bocht bestaat uit vier snel opeenvolgende flauwe bochten.

Intercity Istanbul Park heeft 14 bochten en het ronderecord staat al sinds de allereerste Grand Prix in 2005 op naam van Juan Pablo Montoya. De Colombiaan reed in zijn McLaren een tijd van 1:24.770. De laatste winnaars in Instanboel zijn Sebastian Vettel (2011) en Lewis Hamilton (2010 & 2020).

Voor de Ziggo video samenvatting van de race van vorig jaar klik je HIER.

Photo Header: © Red Bull Content Pool.
Infographics Data:© Formula 1.com

Alle getoonde tijden zijn Nederlandse tijden en deze zijn onder voorbehoud van eventuele wijzigingen.

Een ronde meerijden over het Intercity Istanbul Park kan je hier: