F1: GP Singapore 17-09-2023

Marina Bay Street Circuit, Singapore

De Grand Prix van Singapore wordt gehouden op het Marina Bay Street Circuit in Singapore. Het stratencircuit staat sinds 2008 op de kalender en is in eerste instantie ontworpen door Hermann Tilke en is daarna aangepast door het Amerikaanse bedrijf KBR.

Het Marina Bay Street Circuit loopt dwars door de stadstaat Singapore en is de eerste Grand Prix die 's avonds gehouden wordt. De race in Singapore staat nog maar relatief kort op de Formule 1-kalender maar is inmiddels al razend populair geworden. Dit komt mede door de afwisseling van snelle bochten, rechte stukken en langzame bochten. Ook zijn de races vaak spectaculair met crashes, hitte en de mooi verlichte gebouwen op de achtergrond. Het circuit heeft tot nu toe een uniek record met ten minste één safetycar-optreden in elke race. In de dertien races die zijn verreden kwam de safetycar 23 keer de baan op.

De allereerste Grand Prix van Singapore werd gewonnen door Renault-coureur Fernando Alonso al bleek later dat dit kwam door controversiële omstandigheden. Teamgenoot Nelson Piquet Jr. kreeg door het teammanagement de opdracht om opzettelijk te crashen. De safetycar moest de baan op komen terwijl Alonso al een pitstop had gemaakt en wist hierdoor de race te winnen. Toen Piquet een jaar later het team moest verlaten deed hij een boekje open aan de FIA. Renault-teambaas Flavio Briatore werd voor onbepaalde tijd door de FIA verbannen uit de paddock en technisch directeur Pat Symonds kreeg een verbod van vijf jaar.

>

Het stratencircuit in Singapore is 5,1 kilometer lang en heeft maar liefst 23 bochten. Het ronderecord staat op naam van Kevin Magnussen in zijn Haas. In 2018 reed hij een tijd van 1:41.905. De laatste winnaars in Singapore zijn Lewis Hamilton (2018) en Sebastian Vettel (2019) Sergio Pérez (2022)

Voor de video samenvatting van de race's van de afgelopen jaren klik je HIER.

Photo Header: © Red Bull Content Pool.
Infographics Data:© Formula 1.com

Alle getoonde tijden zijn Nederlandse tijden en deze onder voorbehoud van eventuele wijzigingen.

Een ronde meerijden over het Marina Bay Street Circuit kan je hier: