F1: GP Saoedi-Arabië 05-12-2021

Jeddah Street Circuit, Jeddah

De Grand Prix van Saoedi-Arabië zal in 2021 voor het eerst plaats vinden. De eerste editie wordt gehouden in de straten van de stad Jeddah. De race wordt na de Grand Prix van Singapore de tweede nachtrace op de Formule 1-kalender.

In augustus 2019 werd er bekend gemaakt dat er plannen waren om een permanent motorsportcomplex te bouwen in Saoedi-Arabië. Deze was bedacht door het motorsportadviesbureau van voormalig Formule 1-coureur Alexander Wurz en zou komen in de stad Qiddiya.

De Grand Prix van Saoedi-Arabië verscheen voor het eerst op de eerste versie van de voorlopige Formule 1-kalender voor 2021, die aan teams werd getoond tijdens een vergadering van de Formule 1-commissie in oktober 2020. In november 2020 werd aangekondigd dat de stad Jeddah de Grand Prix van Saudi-Arabië zou organiseren. Er zijn nog steeds plannen om over een aantal jaar de Saoedische Grand Prix te verplaatsen naar het toekomstige permanente circuit in Qiddiya.

Jeddah heeft ongeveer 3,5 miljoen inwoners en is gelegen aan de kust van de Rode Zee. Het Jeddah Street Circuit zal worden gesitueerd aan de Corniche, een 30 km lange kustgebied van de stad. Het circuit, zoals zovele banen op de Formule 1 kalender, is ontworpen met de hulp van Herman Tilke en met hulp van Formula 1 Sporting Director Ross Brawn.

Met een lengte van 6.175km zal het circuit het op één na langste circuit op de kalender worden na Spa-Francorchamps (7.004km). Er zullen 27 bochten genomen moeten worden en er kunnen potentieel 3 DRS zones gebruikt gaan worden. De gemiddelde snelheid van dit bochtige en lange circuit zal, volgens simulaties, ongeveer 250 km per uur opleveren. Dit maakt Jeddah het snelste stratencircuit in de Formule 1 en komt zelfs in de buurt van een snelheid circuit als Monza waar gemiddeld 264.4 km/u gereden wordt.

Photo Header: © Formula 1.com.
Infographics Data:© Formula 1.com

Alle getoonde tijden zijn Nederlandse tijden en deze onder voorbehoud van eventuele wijzigingen.

Een virtuele ronde meerijden over het Jeddah Street circuit kan je hier: