F1: GP Saoedi-Arabië 19-03-2023

Jeddah Corniche Circuit, Jeddah

De Grand Prix van Saoedi-Arabië vond in 2021 voor het eerst plaats aan de kust in de buurt van de stad Jeddah. De race is na de Grand Prix van Singapore de tweede nachtrace op de Formule 1-kalender en staat inmiddels al bekend om zijn hoge snelheden.

Sinds 2019 zijn er al plannen om een permanent motorsportcomplex te bouwen in Saoedi-Arabië. De allereerste Grand Prix van Saoedi-Arabië werd echter niet op een permanent circuit georganiseerd, maar op het stratencircuit in de buurt van de stad Jeddah. Het Jeddah Corniche Circuit is een tijdelijk stratencircuit en ligt aan de Corniche, een 30 km lang kustresort van de oude Saoedi-Arabische stad Jeddah bij de rode zee. Er zijn nog steeds plannen om over een aantal jaar de Saoedische Grand Prix te verplaatsen naar het toekomstige permanente circuit in Qiddiya.

Het stratencircuit langs de kust is ontworpen door Formule 1-ontwerper Hermann Tilke in samenwerking met Formula 1's eigen motorsports-team. Gezamenlijk werd Google Earth gebruikt voor een eerste onderzoek naar potentiële lay-outs van het circuit. De uiteindelijke lay-out is een uitdagende baan geworden met lange rechte stukken en krappe bochten. De gemiddelde snelheid op het Corniche Circuit van Jeddah is erg hoog en ligt rond de 250 km/u, wat sneller is dan Silverstone en Monza. Het is het snelste stratencircuit dat ooit in de Formule 1 is gebruikt. Met 27 bochten heeft het circuit ook de meeste bochten op de Formule 1-kalender. Eind 2022 onthulde de organisatie dat er aantal aanpassingen aan het circuit worden doorgevoerd om de veiligheid te verbeteren. Zo zal het zicht voor de coureurs in bocht 20 worden verbeterd.

Het Jeddah Corniche Circuit is 6,2 kilometer lang en heeft met 27 bochten de meeste bochten op de Formule 1-kalender. Het ronde record is tijdens de eerste editie in 2021 verreden door Lewis Hamilton. De Brit reed toen in de Mercedes-AMG een tijd van 1:30.734. De Mercedes-coureur wist toen ook de race op zijn naam te schrijven. Max Verstappen won de editie van 2022.

Voor de video samenvatting van de race's van de afgelopen jaren klik je HIER.

Photo Header: © Red Bull Content Pool.
Infographics Data:© Formula 1.com

Alle getoonde tijden zijn Nederlandse tijden en deze onder voorbehoud van eventuele wijzigingen.

Een ronde meerijden over het Jeddah Corniche Circuit kan je hier: