F1: GP Rusland 25-09-2022

Sotsji Autodrom, Sotsji

De Grand Prix van Rusland staat sinds 2014 op de Formule 1-kalender en is gebaseerd rond het Olympisch Park Sotsji waar in 2014 de Olympische winterspelen werd gehouden. Dit jaar zal voor het laatst de Russische Grand Prix in Sotsji worden georganiseerd.

Al 30 jaar geleden waren er al plannen voor een Russische Grand Prix. In 1983 werd al campagne gevoerd voor de Grand Prix van de Sovjet-Unie, maar deze werd opgegeven door 'bureaucratische redenen'. In oktober 2011 trok de Russche regering 195 miljoen dollar uit om het Sotsji Autodrom aan te leggen en de Duitse Formule 1-ontwerper Hermann Tilke werd aangetrokken voor het ontwerp. Het circuit is een semi-stratencircuit en gaat ongeveer 1,7 kilometer over de openbare wegen van de badplaats Sotsji. De laatste jaren is de kwalificatie op zaterdag extra belangrijk doordat inhalen op het Russische circuit redelijk moeilijk is. Wat opvalt aan het circuit is de 180-gradenbocht die om het voormalige Olympische Medal Plaza heen gaat. Dit jaar is de laatste Russische Grand Prix in Sotsji. Vanaf volgend jaar verplaatst de GP naar Autodrom Igora Drive bij Sint Petersburg.

Sotsji Autodrom is 5,8 kilometer lang en heeft 18 bochten. Het ronderecord werd in 2019 aangescherpt door Lewis Hamilton in zijn Mercedes. De Brit noteerde als snelste tijd een 1:35.761. De laatste winnaars in Rusland zijn Valtteri Bottas (2020) en Lewis Hamilton (2019 & 2021).

Voor de Ziggo video samenvatting van de race's van de afgelopen jaren klik je HIER.

Photo Header: © Red Bull Content Pool.
Infographics Data:© Formula 1.com

Alle getoonde tijden zijn Nederlandse tijden en deze onder voorbehoud van eventuele wijzigingen.

Een ronde meerijden over de Sotsji Autodrom kan je hier: