F1: GP Qatar 21-11-2021

Losail International Circuit

In 2021 reist het Formule 1-circus voor het eerst naar Qatar. Op een aangepaste F1-kalender heeft het Losail International Circuit de plaats van de GP van Australië overgenomen. Het circuit is vooral bekend omdat het een MotoGP-race organiseert.

Het Losail International Circuit in Qatar ligt 35 kilometer ten noorden van de hoofdstad Doha. Eind september dit jaar werd bekend dat Qatar werd toegevoegd op de F1-kalender als vervanger van de Grand Prix van Australië. Eerder werd de GP van Australië al verplaatst van maart naar november door de wereldwijde COVID-19-pandemie. Met de toevoeging van Qatar eindigt het Formule 1-seizoen in 2021 met drie races in het Midden-Oosten. Na Qatar staan namelijk nog de allereerste GP van Saoedi-Arabië en de afsluitende GP van Abu-Dhabi op het programma.

Het circuit van Losail is 5,38-kilometer lang en heeft in totaal 16 bochten. Met een lengte van iets meer dan een kilometer heeft het een behoorlijk lang recht stuk bij start-finish en deze is dan ook aangewezen als de enige DRS-zone van het circuit. Dat betekent dat de rechtshandige eerste bocht de beste mogelijkheid is om in te halen.

Bocht 12 tot en met 14 is vergelijkbaar met de snelle doordraaier van het circuit Istanbul Park, echter dan in tegenovergestelde richting. De bochtencombinatie in Qatar bestaat uit drie snel opeenvolgende flauwe bochten, waar de coureurs waarschijnlijk bijna vol gas doorheen gaan.

Volgens de simulaties van de Formule 1-organisatie zullen de coureurs in de kwalificatie een rondetijd gaan rijden van ongeveer 1 minuut 22 seconden, met een gemiddelde snelheid van 237 km/u. Tijdens de race op zondag over 57 ronden zijn de rondetijden ongeveer 6 seconden langzamer.

Van de huidige Formule 1-coureurs heeft alleen Sergio Pérez op het circuit gereden tijdens de GP2 Asia Series in 2009. De Mexicaan wist de tweede race van het weekend te winnen.

Photo Header: © Formula 1.com.
Infographics Data:© Formula 1.com

Alle getoonde tijden zijn Nederlandse tijden en deze zijn onder voorbehoud van eventuele wijzigingen.

Een (virtuele) ronde meerijden over het Losail International Circuit kan je hier: