F1: GP Portugal 02-05-2021

Autódromo Internacional do Algarve, Portimão

Vorig jaar keerde de Grand Prix van Portugal na een afwezigheid van ruim 20 jaar terug op de Formule 1-kalender. In de vorige eeuw werd de GP verreden op het circuit van Estoril, maar sinds vorig jaar is Autódromo Internacional do Algarve in Portimão de gastheer van de Portugese Grand Prix.

Het Autódromo Internacional do Algarve staat ook wel bekend als circuit van Portimão. Het Portugese circuit werd in oktober van 2008 geopend.

Pas vorig jaar werd de eerste Grand Prix op het circuit in Portimão georganiseerd, nadat de Formule 1-organisatie op zoek moest naar circuits in Europa door de wereldwijde COVID-19 pademie.De baan werd wel gebruikt tijdens de Formule 1-wintertests voorafgaand aan het seizoen 2009. Het circuit werd wel gebruikt in verschillende opstapklassen naar de Formule 1 zoals Formule 3 of GP2 (nu Formule 2).


Het circuit in Portimão is 4,7 kilometer lang en heeft 15 bochten. Het moderne circuit maakt gebruik van de hoogteverschillen van het landschap en is ontworpen door Ricardo Pina. Tijdens een ronde over het circuit is er eerst een lang recht stuk bij start/finish en duiken de coureurs eerst de heuvel af voordat ze de eerste bocht doorgaan. Het glooiende landschap met bochten en hairpin zorgen voor voldoende uitdaging. Deze gaan op weg naar de laatste bocht, genaamd Galp, deze rechtshandige doordraaier moeten de coureurs goed nemen om mogelijk een slipstream te kunnen pakken bij start/finish waardoor inhalen in de eerste bocht mogelijk wordt gemaakt.

Het ronde record werd vorig jaar door Lewis Hamilton genoteerd. De Brit reed in de Mercedes een tijd van 1:18.750. Lewis Hamilton wist vorig jaar ook de race te winnen.

Voor de Ziggo video samenvatting van de race van vorig jaar klik je HIER.

Photo Header: © Red Bull Content Pool.
Infographics Data:© Formula 1.com

Alle getoonde tijden zijn Nederlandse tijden en deze onder voorbehoud van eventuele wijzigingen.

Een ronde meerijden over de Autódromo Internacional do Algarve kan je hier: