F1: GP Nederland 27-08-2023

Circuit Zandvoort, Zandvoort

Na meer dan 36 jaar keerde in 2021 de Grand Prix van Nederland terug op de Formule 1-kalender. Het circuit in de Zandvoortse duinen wordt gezien als een old-school circuit en geliefd bij coureurs en fans.

De eerste plannen voor een circuit in Zandvoort stammen uit 1930 en in 1939 werd was er een eerste race in de badplaats. Echter was dit toen nog een stratencircuit midden door Zandvoort. Deze race ging onder meer over de Van Lennepweg, die nu nog één van de belangrijkste toevoerwegen is naar het huidige circuit.

Met advies van Sammy Davis, winnaar van de 24 uur van Le Mans uit 1927, werd het circuit ontwikkeld. De eerste autorace werd in augustus 1948 verreden onder de naam Grand Prix van Zandvoort. Vanaf 1950 heette de Grand Prix officieel de Grote Prijs van Nederland (Dutch Grand Prix) en twee jaar later was de GP officiëel onderdeel van het Formule 1-wereldkampioenschap. In 1985 werd de tijdertijd laatste Formule 1-race gewonnen door Niki Lauda. In 2021 keerde de Formule 1 terug en werd twee jaren achter elkaar gewonnen door de Nederlander Max Verstappen.

Het circuit in de duinen heeft in de loop der jaren verschillende lengtes gehad. Bij de opening van het circuit in 1948 had deze een lengte van 4,2 kilometer. In de jaren ’70 onderging het circuit een aantal aanpassingen, waarbij ook nieuwe veiligheidsvoorzieningen werden getroffen. Na de laatste Grand Prix in 1985 werd er er door de komst van een nieuw bungalowpark besloten het circuit in te korten naar een interim circuit. Pas in 1999 werd het circuittraject uitgebreid naar een volwaardige GP-lengte van 4,3 kilometer. Voor de terugkeer van de Formule 1 werd het circuit in in de winter van 2020 aangepast om te voldoen aan de moderne eisen van de Formule 1. Tijdens deze verbouwing werden de Hugenholtzbocht en de Arie Luyendykbocht omgebouwd tot kombochten. Het circuit werd hierdoor een stukje korter, van 4,307 naar 4,252 kilometer. Er zijn in totaal 14 bochten op Circuit Zandvoort waarbij de Tarzanbocht de bekendste is. De eerste bocht van het circuit is dé plek om in te halen. De meest bekende verklaring van de naam Tarzanbocht lijkt te komen dat er op de plek van de bocht vroeger volkstuintjes lagen en dat de eigenaar van één van de tuintjes de bijnaam Tarzan had. Hij wilde zijn tuintje niet verkopen, en toen heeft men hem voorgesteld om de bocht naar hem te vernoemen en ging hij overstag.

Het baanrecord staat sinds 2021 op naam van Lewis Hamilton met een tijd van 1:11.097. Max Verstappen wist in 2021 en 2022 zijn thuis-Grand Prix te winnen.

Voor de video samenvatting van de race's van de afgelopen jaren klik je HIER.

Photo Header: © Red Bull Content Pool.
Infographics Data:© Formula 1.com

alle getoonde tijden zijn Nederlandse tijden en deze onder voorbehoud van eventuele wijzigingen.

Een ronde meerijden over Circuit Zandvoort kan je hier: