F1: GP Monaco 28-05-2023

Monaco, Monte Carlo

De Grand Prix van Monaco wordt traditioneel gehouden in het laatste weekend van mei. Het krappe stratencircuit is samen met de Indianapolis 500 en de 24 Hours of Le Mans onderdeel van de Triple Crown of Motorsport.

Sinds 1929 bestaat de Grand Prix van Monaco en elke coureur wil deze race winnen. De race wordt gehouden op een smal parcours in de straten van Monaco. Het stratencircuit kent vele hoogteverschillen, krappe bochten en een tunnel. Hierdoor is het één van de meest veeleisende circuits die er op de Formule 1-kalender staan. Doordat er geen uitloopstroken zijn is de vangrail altijd dichtbij. Dit zorgt ervoor dat er relatief veel schade wordt gereden en de safetycar regelmatig de baan op moet komen. De Grand Prix van Monaco is de enige Grand Prix die niet voldoet aan de door de FIA opgelegde minimale raceafstand van 305 kilometer. Traditioneel werden de vrije trainingen in Monaco niet zoals gebruikelijk op vrijdag gehouden maar op donderdag. Op deze manier kan de stad op vrijdag worden bevoorraadt. Echter is er vanaf 2022 besloten om hiervan af te wijken en de vrije trainingen naar de vrijdag te verplaatsen. Ayrton Senna won, met zes overwinningen, de race vaker dan welke andere coureur ook, waarbij de Braziliaan tussen 1989 en 1993 alle vijf opeenvolgende races won.

Het stratencircuit van Monaco is 3,3 kilometer lang en heeft 19 bochten. Het baanrecord in Monaco staat op naam van Lewis Hamilton. De Brit wist in 2021 een tijd te rijden van 1:12.909. De laatste winnaars in Monaco zijn Lewis Hamilton (2019), Max Verstappen (2021) en Sergio Pérez (2022).

Voor de video samenvatting van de races van de afgelopen jaren klik je HIER.

Photo Header: © Red Bull Content Pool.
Infographics Data:© Formula 1.com

Alle getoonde tijden zijn Nederlandse tijden en deze zijn onder voorbehoud van eventuele wijzigingen.

Een ronde meerijden over het stratencircuit van Monaco kan je hier: