F1: GP Miami 07-05-2023

Miami International Autodrome, Miami, Florida

Het Miami International Autodrome debuteerde in 2022 op de Formule 1-kalender en is een tijdelijk opgebouwd circuit rond het Hard Rock Stadium in Miami Gardens, een voorstad van Miami.

In oktober 2019 werden de eerste ontwerpen van een circuit rondom het stadion van de Miami Dolphins gespresenteerd. Het American Football-team en het Hard Rock Stadium is in eigendom van Stephan Ross, die al enkele jaren pogingen deed om de Formule 1 aan te trekken. Voorafgaand aan het definitieve ontwerp werden er eerst 75 ontwerpen overwogen en 36 daarvan gesimuleerd.

Het definitieve ontwerp maakt gebruik van het privéterrein rondom het Hard Rock Stadium, waarbij er nieuwe en bestaande wegen worden gebruikt. Omdat het circuit geen permanent circuit zal zijn wordt het raceasfalt geïntegreerd in het terrein van het stadion. Een paar weken voorafgaand aan het raceweekend begint de opbouw van de veiligheidsvoorzieningen. Na de Grand Prix van Miami worden de voorzieningen weer afgebroken zodat het terrein weer gebruikt kan worden voor de bezoekers van de Miami Dolphins.

Het tijdelijk opgebouwde circuit in Miami is 5,4 kilometer lang en heeft 19 bochten. Er zitten ook hoogteverschillen in de baan, want tussen bocht 13 en 16 gaan de coureurs over een afrit en onder verschillende viaducten door. Max Verstappen heeft tijdens de eerste editie het ronderecord op zijn naam geschreven. De Nederlander reed een tijd van 1:31.361 en wist in 2022 ook de race te winnen.

Voor de video samenvatting van de race van het afgelopen jaar klik je HIER.

Photo Header: © Red Bull Content Pool.
Infographics Data:© Formula 1.com

Alle getoonde tijden zijn Nederlandse tijden en deze zijn onder voorbehoud van eventuele wijzigingen.

Een ronde meerijden over Miami International Autodrome kan je hier: