F1: GP Mexico 29-10-2023

Autódromo Hermanos Rodríguez, Mexico-Stad

Het Autódromo Hermanos Rodríguez ligt in Mexico-stad en is vernoemd naar de coureurs en broers Ricardo and Pedro Rodríguez. Het circuit kreeg zijn naam kort nadat het werd geopend doordat Ricardo Rodríguez stierf tijdens de training voor de Mexicaanse GP in 1962. Ook Ricardo's broer Pedro stierf negen jaar later achter het stuur van een raceauto.

Het circuit bevindt zich in het openbare park Magdalena Mixhuca in het zuidoosten van Mexico-Stad. Het werd gebouwd in 1959 en drie jaar later organiseerde het circuit zijn eerste Formule 1 Grand Prix, deze telde echter niet mee voor het kampioenschap. In 1963 werd de Mexicaanse Grand Prix toegevoegd aan het Formule 1-wereldkampioenschap. Het circuit bleef tot 1970 deel uitmaken van de F1-kalender, echter in het laatste jaar kwamen er zoveel toeschouwers op de race af dat dit onveilige omstandigheden veroorzaakte, mede daardoor werd het van de kalender gehaald.Tussen 1986 en 1992 keerde de Formule 1 terug naar Mexico nadat de veiligheid rondom het circuit was verbeterd. Sinds 2015 is de Formule 1 voor de derde maal teruggekeerd en Max Verstappen heeft drie van de zes races gewonnen, hierdoor wordt de GP al gekscherend de GP van Maxico genoemd.

Het Autódromo Hermanos Rodríguez is in 1953 ontworpen door de student Óscar Fernández en ligt op grote hoogte, namelijk 2.238 meter. De ijle lucht zorgt voor lastige omstandigheden, voor zowel auto's als coureurs. Het Autódromo heeft in loop der jaren meerdere aanpassingen gehad. Na de laatste Grand Prix van Mexico in 1992 werd een honkbalstadion genaamd "Foro" gebouwd in het binnenste deel van de laatste bocht. Voordat de Mexicaanse GP recentelijk terugkeerde op de kalender onderging het circuit een ingrijpende renovatie onder leiding van F1-ontwerper Hermann Tilke. Het stadion is nu onderdeel van het circuit en zorgt voor voor een speciale belevenis voor fans en coureurs.

Het ronderecord op het Mexicaanse circuit staat op naam van Valtteri Bottas. In de Mercedes reed de Fin in 2021 een tijd van 1:17.774. De laatste winnaars in de Mexico zijn Lewis Hamilton (2019) en Max Verstappen (2021 & 2022).

Voor de video samenvatting van de race's van de afgelopen jaren klik je HIER.

Photo Header: © Red Bull Content Pool.
Infographics Data:© Formula 1.com

Alle getoonde tijden zijn Nederlandse tijden en deze onder voorbehoud van eventuele wijzigingen.

Een ronde meerijden over het Autódromo Hermanos Rodríguez kan je hier: