F1: GP Las Vegas 19-11-2023

Las Vegas, Nervada, USA

Na 40 jaar afwezigheid keert de Formule 1 in 2023 terug naar Las Vegas. De race zal niet op de reguliere zondag worden verreden, maar op zaterdagavond lokale tijd. Onder kunstlicht racen de coureurs over de befaamde Las Vegas Strip.

Eind maart 2022 werd bekend gemaakt dat er dit jaar naast Austin en Miami een derde Grand Prix wordt verreden in Amerika. De GP van Las Vegas staat de komende drie jaren op de Formule 1-kalender.

De laatste keer dat Las Vegas op de F1-kalender stond was in 1982. Twee jaren achter elkaar was de parkeerplaats van Caesars Palace het toneel van de race, maar zonder succes. Coureurs klaagden over de hobbels in de baan en publiek was er bijna niet aanwezig. Daarna besloot de toenmalige F1-organisatie om de race van de kalender te halen.

Het Amerikaanse Liberty Media is op dit moment eigenaar van de Formule 1 en probeert een nieuwe poging in Las Vegas, en hoe!

De race in Las Vegas wordt gehouden op een stratencircuit dat deels over de befaamde Strip zal lopen. Dit is de boulevard waar alle grote casino’s en hotels aan gevestigd zijn met al zijn bijzondere gebouwen en verlichting. De baan krijgt een lengte van 6,12 kilometer en zal veertien bochten en drie rechte stukken bevatten, waaronder een heel lang recht eind waarop de coureurs een topsnelheid van 342 kilometer per uur zouden moeten kunnen bereiken. Daarnaast is de Grand Prix een avondrace en wordt niet op de reguliere zondag verreden, maar op zaterdagavond. Voor de Europese fans betekent dit vroeg opstaan op zondagmorgen.

Photo Header: © Red Bull Content Pool.
Infographics Data:© Formula 1.com

Alle getoonde tijden zijn Nederlandse tijden en deze onder voorbehoud van eventuele wijzigingen.

Een (virtuele) ronde meerijden over het circuit van Las Vegas kan je hier: