F1: GP Italië 03-09-2023

Autodromo Nazionale Monza, Monza

De Grand Prix van Italië wordt verreden op het hoge snelheidscircuit van Monza. Net zoals de Grand Prix van Groot-Brittannië is de Italiaanse grand prix elk jaar gereden zonder onderbreking sinds de start van het Formule 1 kampioenschap in 1950.

Voor Ferrari is het Autodromo Nazionale Monza het thuiscircuit. Het circuit staat bekend om zijn snelheid maar heeft in zijn geschiedenis ook meerdere lay-outs gekend. Het circuit heeft zijn oorsprong in 1922, na de tweede wereldoorlog kreeg het zijn uiteindelijke vorm en lengte van bijna 6 kilometer. In 1971 werd er de snelste Formule 1-race ooit gereden met een gemiddelde snelheid van 242 kilometer per uur. Daarna verschenen in 1972 en 1976 de drie chicanes op het circuit om de snelheid er uit te halen. Daardoor werden de gevaarlijke slipstream-gevechten uit het verleden voorgoed onmogelijk gemaakt. Het rechte stuk bij start/finish is de enige overlapping met het vroegere kombaan-traject. In 2020 werden er 3 Grand Prix georganiseerd in Italië. Naast Monza stonden ook Mugello en Imola onverwachts op de nieuwe kalender. Dit kwam doordat een aangepaste F1-kalender moest worden gemaakt vanwege de wereldwijde COVID-19 uitbraak.

Het snelle circuit van Monza is 5,8 kilometer lang en heeft maar 11 bochten. Het ronderecord staat al sinds 2004 op naam van Rubens Barrichello. In zijn Ferrari reed hij een tijd van 1:21.046. De laatste winnaars in Italië zijn Pierre Gasly (2020), Daniel Ricciardo (2021) en Max Verstappen (2022)

Voor de video samenvatting van de race's van de afgelopen jaren klik je HIER.

Photo Header: © Red Bull Content Pool.
Infographics Data:© Formula 1.com

Alle getoonde tijden zijn Nederlandse tijden en deze onder voorbehoud van eventuele wijzigingen.

Een ronde meerijden over de Autodromo Nazionale Monza kan je hier: