F1: GP Groot Brittannië 09-07-2023

Silverstone circuit, Silverstone

De GP van Groot-Brittannië staat al op de Formule 1-kalender sinds de start van de Formule 1 in 1950. Sinds 1987 wordt deze race telkens op het circuit van Silverstone gereden.

Het circuit van Silverstone diende oorspronkelijk als trainingsvliegveld voor de Britse bommenwerpers in de Tweede Wereldoorlog. In 1948 werd op Silverstone voor het eerst een Grand Prix voor de Formule 1 georganiseerd. Naast Silverstone is de Grand Prix van Groot-Brittannië ook gereden op de circuits van Brooklands, Aintree en Brands Hatch.

In 2010 leek de Formule 1 te verhuizen naar het circuit van Donington, maar door financiële tegenslagen in Donington bleef dit uit. Bernie Ecclestone sloot na de problemen met Donington een nieuw zeventienjarig contract met de directie van Silverstone zodat het circuit tot 2027 verzekerd is van een plek op de Formule 1-kalender. In 2011 kreeg het circuit een nieuw pitxcomplex en is de start- en finishlijn verlegd naar wat nu bekend staat als Hamilton Straight. De oude pits bestaat nog steeds en wordt nog gebruikt voor verschillende racekampioenschappen. In 2021 werd er op Silverstone de allereerste Sprint kwalificatierace georganiseerd. Max Verstappen won deze sprintrace en pakte hiermee pole position.

Het circuit van Silverstone is 5,9 kilometer lang en heeft 18 bochten. Max Verstappen heeft het ronderecord in handen. De Nederlander wist in 2020 een tijd te rijden van 1:27.097. De laatste winnaars in Groot-Brittannië zijn Max Verstappen (70th Anniversary GP 2020) en Lewis Hamilton (GP Groot Brittannië 2020 & 2021) en Carlos Sainz (2022).

Voor de video samenvatting van de race's van de afgelopen jaren klik je HIER.

Photo Header: © Red Bull Content Pool.
Infographics Data:© Formula 1.com

alle getoonde tijden zijn Nederlandse tijden en deze onder voorbehoud van eventuele wijzigingen.

Een ronde meerijden over Silverstone kan je hier: