F1: GP Frankrijk 20-06-2021

Circuit Paul Ricard, Le Castellet

Sinds 2018 staat de Grand Prix van Frankrijk weer op de Formule 1-kalender. Deze gp wordt verreden op het blauw en rood gekleurde circuit van Paul Ricard.

De Grand Prix van Frankrijk is sinds de oprichting van de Formule 1 in 1950 lange tijd een vast gezicht geweest op de F1-kalender. Vele races werden in het midden van Frankrijk verreden op het circuit van Magny-Cours. Maar de laatste Grand Prix op dat circuit was in 2008, en pas 10 jaar later keerde de Franse GP terug op de kalender, en dit maal in het zuiden van Frankrijk in de buurt van Marseille.

Het Circuit Paul Ricard is gebouwd in 1969 en tegenwoordig eigendom van Slavica Ecclestone, de ex vrouw van voormalig Formule 1-baas Bernie Ecclestone. De afgelopen jaren werd er op het circuit flink geïnvesteerd op het gebied van veiligheid en kreeg het betere faciliteiten.

Het circuit biedt de mogelijkheid om in 167 verschillende configuraties te worden verreden en kent daardoor vele verschillende bochten. De kortste circuit lay-out is 800 meter en de langste, en tevens Grand Prix lay-out is 5,8 kilometer en heeft 15 bochten. Kenmerkend aan het huidige circuit zijn de blauw en rood gekleurde asfaltstroken langs de baan. Deze dienen om de auto's af te remmen als ze buiten de baan komen.

De snelste ronde is gereden door Sebastian Vettel in zijn Ferrari. De Duitser reed in 2019 een tijd van 1:32.740. De afgelopen twee edities (2018 & 2019) van de Franse GP werd gewonnen door Lewis Hamilton. In 2020 werd de Grand Prix door COVID-19 niet verreden.

Voor de Ziggo video samenvatting van de race's van de afgelopen jaren klik je HIER.

Photo Header: © Red Bull Content Pool.
Infographics Data:© Formula 1.com

alle getoonde tijden zijn Nederlandse tijden en deze onder voorbehoud van eventuele wijzigingen.

Een ronde meerijden over het Circuit Paul Ricard kan je hier: