F1: GP Emilia-Romagna 18-04-2021

Autodromo Enzo e Dino Ferrari, Imola, Italië

De Formule 1 keerde in 2020 terug naar een historisch circuit, namelijk het Autodromo Enzo e Dino Ferrari in Imola, Italië. De voorlaatste Grand Prix vond plaats in 2006, toen onder de naam Grand Prix van San Marino.

Het circuit in Imola werd in 1950 gebouwd en vanaf 1953 werd er voor het eerst races georganiseerd op het circuit. In 1963 werd er voor het eerst een Formule 1 Grand Prix georganiseerd, maar deze telde niet mee voor het kampioenschap. Imola steggelde met het andere Italiaanse circuit in Monza om de Italiaanse GP te mogen organiseren, maar vanaf 1981 was de oplossing gevonden. Monza organiseerde de Italiaanse GP en Imola de GP van San Marino.

Net zoals Monza was Imola ook een hoge-snelheidscircuit, maar had wel twee stevige bochten genaamd Rivazza en Tosa. Het circuit kende zware ongelukken waar het horrorweekend in 1994 het bekendste is. Op vrijdag had Rubens Barrichello een zeer zware crash maar de Braziliaan had heel veel geluk, de dag er na was hij alweer in de auto te vinden. Minder geluk was er op zaterdag en zondag. Op zaterdag overleed Roland Ratzenberger en tijdens de race drievoudig F1-wereldkampioen Ayrton Senna da Silva.

imola-map-20201027092038.png


Na deze gebeurtenissen werd het circuit aangepast om zo de veiligheid beter te garanderen. Er kwam een chicane in de beruchte Tamburello-bocht. In 2007 kwam de laatste aanpassing, de Variante Bassa chicane voor start en finish verdween en de pitboxen werden volledig vernieuwd. Voor de Formule 1 kwamen de laatste aanpassingen te laat want deze had zijn laatste GP in 2006.

Ondanks dat de Formule 1 weg was bleef Imola aan de deur kloppen bij de Formule 1-organisatie. Door COVID-19 ging de Formule 1-kalender van 2020 op de schop en bleef de F1 zoveel mogelijk in Europa. Voor Imola een uitgelezen kans om opnieuw een Grand Prix te organiseren. Dit keer niet onder de naam GP van San Marino maar als GP Emilia Romagna. In 2021 werd opnieuw de F1-kalender aangepast en keerde de Formule 1 opnieuw terug naar Imola.

Autodromo Enzo e Dino Ferrari is 5,4 kilometer lang en heeft 21 bochten. Het ronde record vorig jaar door Lewis Hamilton verbeterd naar een tijd van 1.15:484. De Britse Mercedes-coureur wist vorig jaar ook de race te winnen.

Photo Header: © Red Bull Content Pool.
Infographics Data:© Formula 1.com

Alle getoonde tijden zijn Nederlandse tijden en deze onder voorbehoud van eventuele wijzigingen.

Een ronde meerijden over het Autodromo Enzo e Dino Ferrari kan je hier: