F1: GP Canada 18-06-2023

Circuit Gilles Villeneuve, Montreal

Het Circuit Gilles Villeneuve ligt op een kunstmatig eiland bij de Canadese stad Montreal en is vernoemd naar de verongelukte Canadese Formule 1-coureur.

Het Circuit Gilles Villeneuve had vroeger de naam Circuit Ile de Notre Dame en kreeg deze naam doordat het zich bevindt op het gelijknamige eiland Notre Dame. Het eiland is een kunstmatig eiland in de S. Lawrence-rivier en ontworpen door Roger Peart voor de Expo in 1967. De naastgelegen roeibaan werd in 1967 gebruikt tijdens de Olypische Spelen in de stad. De allereerste Grand Prix werd verrreden in 1978 en werd gewonnen door Gilles Villeneuve die in zijn thuisland zijn allereerste overwinning in de Formule 1 behaalde. In 1982 overleed Villeneuve in België en in hetzelfde jaar werd het Candese circuit ter nagedachtenis aan hem omgedoopt naar Circuit Gilles Villeneuve.

Op het stratencircuit is het zoeken naar grip voor de coureurs, waarbij de muur altijd dichtbij is. Het bekendste deel van het circuit is de muur naast de laatste chicane op weg naar het rechte stuk van de finishlijn. In 1999 kreeg de muur zijn bijnaam "The Wall of Champions" omdat drie Formule 1-wereldkampioenen (Damon Hill, Michael Schumacher en Jacques Villeneuve) de muur raakten in de race. Andere bekende bochten van het circuit zijn de Senna 'S'-bochten en de haarspeldbocht in bocht 10.

Het stratencircuit is 4,3 kilometer lang en heeft maar 14 bochten. Het ronderecord staat op naam van Valtteri Bottas in zijn Mercedes. In 2019 reed de Fin een tijd van 1:13.078. De laatste winnaars in Canada zijn Sebastian Vettel (2018), Lewis Hamilton (2019) en Max Verstappen (2022).

Voor de video samenvatting van de races van de afgelopen jaren klik je HIER.

Photo Header: © Red Bull Content Pool.
Infographics Data:© Formula 1.com

Alle getoonde tijden zijn Nederlandse tijden en deze zijn onder voorbehoud van eventuele wijzigingen.

Een ronde meerijden over het Circuit Gilles Villeneuve kan je hier: