F1: GP Azerbeidzjan 12-06-2022

Baku City Circuit, Baku

De Grand Prix van Azerbeidzjan staat sinds 2016 op de Formule 1-kalender en gaat dwars door de straten van de stad Bakoe.

De allereerste Grand Prix in de voormalige Sovjetstaat werd georganiseerd met als naam de Grand Prix van Europa. Het jaar daarop kreeg het zijn huidige naam, de Grand Prix van Azerbeidzjan. Bakoe is de hoofdstad van het land en het stratencircuit is ontworpen door Hermann Tilke. Het circuit is na Spa-Francorchamps het langste circuit op de Formule 1-kalender en heeft één lang recht stuk wat langs de boulevard van de stad gaat. De coureurs rijden tegen de klok in en bij de Maagdentoren is het circuit slechts 7,6 meter breed. De afwisseling van lange rechte stukken met hoge snelheden en listige krappe bochten maakt het dat het Baku City Circuit een uitdaging is voor de coureurs.

Het stratencircuit in Bakoe is 6,0 kilometer lang en kent 20 bochten. Het baanrecord staat sinds 2019 op naam van Charles Leclerc met een tijd van 1:43.009. De laatste winnaars in Azerbeidzjan zijn Sebastian Vettel (2018), Valtteri Bottas (2019) en Sergio Pérez (2021).

Voor de Ziggo video samenvatting van de races van de afgelopen jaren klik je HIER.

Photo Header: © Red Bull Content Pool.
Infographics Data:© Formula 1.com

Alle getoonde tijden zijn Nederlandse tijden en deze zijn onder voorbehoud van eventuele wijzigingen.

Een ronde meerijden door Bakoe kan je hier: