F1: GP Australië 10-04-2022

Albert Park Street Circuit, Melbourne

Albert Park Street Circuit in Melbourne is het circuit waarop sinds 1996 de Grand Prix Formule 1 van Australië wordt verreden en was jaren de start van het nieuwe raceseizoen, totdat COVID-19 roet in het eten gooide.

Het Albert Park Street Circuit is een combinatie van een stratencircuit en een traditioneel circuit. Er zijn namelijk een aantal openbare wegen in het park die speciaal voor dit weekend worden afgesloten als verbindingsstuk naar het traditionele gedeelte van het circuit.

Het circuit heeft een lengte van 5,7 kilometer met daarin 16 bochten, en ligt in een park met water in het midden. De baan staat bekend als vuil en hobbelig, mede door de openbare wegen van het park. Door de wereldwijde uitbraak van COVID-19 ging de race in 2020 op het allerlaatste moment niet door. In 2021 zou er een nieuwe poging worden gedaan om de start van het seizoen in Australië te laten plaats vinden, maar door de aanhoudende coronacrisis werd de race verplaatst naar november. Later in het seizoen 2021 werd bekend dat er ook dat jaar geen Australische GP zou plaats vinden en hierdoor besloot de organisatie van de GP om het circuit te verbeteren.

Het meest opvallende in de wijzigingen is het bochtencomplex van bocht 9 & 10. Dit was een langzame bocht en zal plaats maken voor een vloeiende snelle knik waardoor de coureurs met hogere snelheid richting bocht 11 en 12 gaan. Naast de aanpassingen in deze bochten worden ook bochten 1, 3, 6, 7, 13 en 15 onder handen genomen met daarnaast een twee beter bredere pitstraat. Verwacht wordt dat deze wijzigingen de kwalificatierondetijden met maar liefst 5 seconden zullen verkorten.

De snelste ronde staat al sinds 2004 op naam van Michael Schumacher. In zijn Ferrari klokte hij een tijd van 1:24.125. De laatste winnaars in Melbourne waren Sebastian Vettel (2017 & 2018) en Valtteri Bottas (2019).

Voor de Ziggo video samenvatting van de races van de afgelopen jaren klik je HIER.

Photo Header: © Red Bull Content Pool.
Infographics Data:© Formula 1.com

Alle getoonde tijden zijn Nederlandse tijden en deze zijn onder voorbehoud van eventuele wijzigingen.

Een ronde meerijden over het Albert Park Street Circuit kan je hier zien: