F1: GP Australië 02-04-2023

Albert Park Street Circuit, Melbourne

Albert Park Street Circuit in Melbourne is het circuit waarop sinds 1996 de Grand Prix Formule 1 van Australië wordt verreden en was jaren de start van het nieuwe raceseizoen, totdat COVID-19 roet in het eten gooide.

Het Albert Park Street Circuit is een combinatie van een stratencircuit en een traditioneel circuit. Er zijn namelijk een aantal openbare wegen in het park die speciaal voor dit weekend worden afgesloten als verbindingsstuk naar het traditionele gedeelte van het circuit.

Het circuit heeft in aanloop van 2022 een aantal aanpassingen gekregen en is daardoor korter geworden. Deze was 5,7 kolometer en nu 5,3 kilometer met daarin 14 bochten. De baan staat bekend als vuil en hobbelig, mede door de openbare wegen van het park. Door de wereldwijde uitbraak van COVID-19 ging de race in 2020 op het allerlaatste moment niet door. In 2021 zou er een nieuwe poging worden gedaan om de start van het seizoen in Australië te laten plaats vinden, maar door de aanhoudende coronacrisis werd de race verplaatst naar november. Later in het seizoen 2021 werd bekend dat er ook dat jaar geen Australische GP zou plaats vinden en hierdoor besloot de organisatie van de GP om het circuit te verbeteren. In 2022 werd er wel weer geracet op het Australische stratencircuit en kreeg een contractverlenging tot 2025.

Door de aanpassingen aan het circuit is het ronde record van Michael Schumacher uit 2004 afgelopen jaar gesneuveld. Wel bleef deze voor Ferrari, want Charles Leclerc reed in de Ferrari een tijd van 1:17.868. De laatste winnaars in Melbourne waren Sebastian Vettel (2018), Valtteri Bottas (2019) en Charles Leclerc (2022).

Voor de video samenvatting van de races van de afgelopen jaren klik je HIER.

Photo Header: © Red Bull Content Pool.
Infographics Data:© Formula 1.com

Alle getoonde tijden zijn Nederlandse tijden en deze zijn onder voorbehoud van eventuele wijzigingen.

Een ronde meerijden over het Albert Park Street Circuit kan je hier zien: