F1: GP Abu Dhabi 26-11-2023

Yas Marina Circuit, Yas Marina

Het Yas Marina Circuit in Abu Dhabi is ontworpen door Hermann Tilke. Het circuit is gelegen op het kunstmatige aangelegde eiland Yas Island, dat ongeveer op een half uur rijden ligt van de stad Abu Dhabi. De GP is al jaren de afsluiter van het Formule 1-seizoen en in 2021 behaalde Max Verstappen hier zijn eerste wereldtitel tijdens de allerlaatste ronde van de race.

Het circuit in Abu Dhabi is het duurste circuit ooit gebouwd, het kostte namelijk bij elkaar ongeveer 1 miljard dollar, maar daarbij zitten ook de aanleg van het kunstmatige eiland waarop het circuit ligt. De coureurs gaan langs de jachthaven van Yas Marina en onder het Yas Hotel Abu Dhabi door. Het hotel heeft een opvallende gevelverlichting, die ontworpen is door de Nederlandse licht-ontwerper Rogier van der Heide. Bij de jachthaven ligt ook nog een themapark, een waterpark, hotels en stranden. Bijzonder aan het circuit is dat de pitstraat uitgang onder het circuit doorloopt als de coureurs weer de baan op willen rijden.

De Grand Prix was in 2009 de eerste dag-nachtrace van de Formule 1. Langs het circuit staat een speciaal verlichtingssysteem en wordt, voor de race wanneer het nog licht is, al aangezet zodat er een naadloze overgang is van daglicht naar duisternis. Het laatste gedeelte van de baan lijkt op het stratencircuit in Monaco, waarbij de muren erg dichtbij zijn. In de zomer van 2021 werd het circuit aangepast waarbij onder andere de chicane voor de hairpin werd verwijderd.

Het Yas Marina Circuit is sinds 2021 5,2 kilometer lang en kent 16 bochten. Door de aanpassingen van het circuit staat het ronderecord sinds 2021 op naam van Max Verstappen. De Nederlander noteerde met een 1:26.103 de snelste tijd. De Red Bull Racing-coureur wist ook de laatste drie editie's te winnen.

Voor de video samenvatting van de race's van de afgelopen jaren klik je HIER.

Photo Header: © Red Bull Content Pool.
Infographics Data:© Formula 1.com

Alle getoonde tijden zijn Nederlandse tijden en deze onder voorbehoud van eventuele wijzigingen.

Een ronde meerijden over het Yas Marina Circuit kan je hier: