De zonen van Verstappen en Schumacher

Mick Schumacher lost dit jaar Kevin Magnussen af bij het Amerikaanse Haas F1 Team. Daarmee wordt de Duitser, naast Max Verstappen, de zeventiende zoon van een voormalig Formule 1-coureur die dit jaar actief zal zijn op de grid.

Toevallig waren de vaders van Mick en Max goede vrienden. Als kinderen werden de twee vaak meegenomen naar de kartbaan om daar met de families te gaan racen.

Voor Max was hij gewoon ‘Ome Michael’

Wist je toen met wie je samen op de kartbaan reed? “Nee”, verteld Max aan een verslaggever van F1-Insider.com. “Ik heb hem nooit als wereldkampioen gezien, voor mij was hij gewoon ome Michael. Ik was daar helemaal niet bewust mee bezig. Ik was toen drie of vier jaar oud en natuurlijk is en was hij toen recordhouder met zeven wereldtitels maar voor mij was hij gewoon een hele aardige familieman. Dat zie je terug op de oude foto's en video's die we thuis hebben. Mick of Gina (de zus van Mick) waren er altijd. Het was geweldig. Ik heb vandaag de dag nog steeds positieve herinneringen aan die weekenden.”

Weet je nog wie er toen won? Een Verstappen of een Schumacher?

“Niemand, want we wilden gewoon lol hebben. We reden altijd met tweezitters. Michael met Mick of Gina, mijn vader met mij. En toen het te gevaarlijk werd, namen de vaders het snel over.”

© Instagram

Verstappen lacht… het zijn fijne herinneringen die hij deelt, die ook nog eens laten zien dat Mick en Max elkaar al ontzettend lang kennen. Max: “Ja, alleen toen sprak ik geen Duits. Ik heb geen idee hoe we met elkaar praatten. Maar drie- of vierjarigen hebben nooit een probleem met communiceren, ook al spreken ze niet dezelfde taal.”

Verstappen weet hoe het is om de ‘zoon van’ te zijn

Max kent de klappen van de zweep. Er zijn voor- en nadelen om de zoon ‘van’ te zijn. Als alles goed gaat is er niks aan de hand. Maar als het tegenzit, krijg je de wind van voren. Max legt uit: “Voor Mick is het weer anders, hij is de zoon van de mede-recordhouder met zeven wereldtitels. Dat schept vanaf het begin al een moeilijke uitgangspositie. Zelfs tijdens zijn kart-periode was er altijd pers aanwezig die om hen heen hingen. In de Formule 4 en 3 werd de hype nog groter. Zelfs nu wordt de druk om hem heen steeds meer opgevoerd. Gelukkig heeft hij goede mensen om zich heen verzameld. Deze schermen hem prima af, dat doen ze heel goed.”

Foto header: © Red Bull Contentpool.