Bottas wint in Austin, Hamilton pakt 6e wereldtitel (+UITSLAG)

Valtteri Bottas heeft de Grand Prix van Amerika gewonnen na een gevecht met teamgenoot Lewis Hamilton. De Brit won niet, maar wist zichzelf wel opnieuw tot wereldkampioen te kronen. Max Verstappen maakte het podium compleet met een derde plaats.

Door Denny Kroeze

Voorafgaand aan de race waren de monteurs van Red Bull Racing aan het sleutelen bij de auto van Verstappen. Er waren kleine haarscheurtjes ontdekt aan de achtervleugel van de Nederlander, waarbij deze uit voorzorg werd vervangen.

Verstappen had een goede start en wist in de eerste bocht de tweede plaats over te nemen van Sebastian Vettel. De Duitser klaagde over onderstuur en viel in de eerste ronde terug van de tweede plaats naar de zevende plaats.

In de eerste bocht waren Alexander Albon en Carlos Sainz met elkaar in gevecht waarbij de coureurs met de banden elkaar raakten en Albon de pits moest opzoeken voor nieuwe banden.

In de achtste ronde knapte de achterwielophanging bij Vettel toen de hij over de kerbstones reed. De Duitser wist knap zijn auto in bedwang te houden en moest zijn auto langs de kant parkeren.

De eerste reguliere pitstops werd geopend door Max Verstappen. De Nederlander had Lewis Hamilton op z'n hielen en ging in de veertiende ronde naar binnen voor harde banden. Raceleider Valtteri Bottas volgde Verstappen een ronde later waarbij Lewis Hamilton de leiding in de race overnam.

Net zoals in Mexico hadden opnieuw een aantal teams problemen met banden wisselen tijdens de pitstops. Na de uitval van Vettel had Ferrari ook pech bij de pitstop van Leclerc. Naast Ferrari had ook Toro Rosso problemen bij het wisselen van banden.
Valtteri Bottas was na zijn pitstop in de vijftiende ronde aan het stampen. De Fin kwam aan de staart van teamgenoot Hamilton, maar de Brit moest nog een pitstop maken. Het team riep Hamilton naar binnen maar de Brit vroeg om een ronde uitstel. Wel liet Hamilton zijn teamgenoot in ronde 25 voorbij om zelf aan het einde van de ronde de pits te bezoeken voor harde banden. Lewis kwam na zijn pitstop als derde terug op de baan.

Lewis Hamilton ging voor een één-stop strategie, maar Verstappen en Bottas gingen voor 2 stops. De Nederlander kwam in ronde 35 binnen voor medium banden. De Fin volgde een ronde later voor dezelfde strategie.
Met verse banden gingen Bottas en Verstappen vanaf de tweede en derde plaats op jacht naar Lewis Hamilton, en met nog vijf ronden te gaan was het Valtteri Bottas die bij Hamilton was aangekomen binnen een seconde. De teamgenoten gingen het gevecht met elkaar aan, waarbij Bottas aan het langste eind trok en de overwinning naar zich toe trok.

Ook Verstappen kwam in de laatste ronden dicht aan bij Lewis Hamilton. Waar Hamilton hoorbaar gespannen klonk over de boordradio, vroeg de Nederlander om meer power in zijn auto.
Beide coureurs gingen het gevecht aan, maar de Nederlander kon de Brit net niet voorbij, mede door gele vlaggen door de uitval van Kevin Magnussen. Hierdoor stond Bottas op de eerste plaats op het podium, de nieuwe zesvoudige wereldkampioen Lewis Hamilton op een tweede plaats en Max Verstappen op de derde plaats.

Bekijk hier de complete uitslag van de Grand Prix van Amerika:


Infographics Data: © Formula 1, Tata Communications.
Photo Infographic: © Red Bull Racing
Photo Header: © Mercedes AMG.