Bottas snelste op ochtend laatste testdag, problemen bij Red Bull en Ferrari

Aan het einde van de ochtend van de laatste testdag van deze week klokte Valtteri Bottas de snelste tijd voor Mercedes. Bottas werd gevolgd door Esteban Ocon en Lance Stroll. Max Verstappen eindigde de ochtend met een vijfde tijd voor Red Bull Racing. Ondanks een probleem met de auto was Max Verstappen het meest op de baan aanwezig, hij legde in totaal 86 rondes af.

Door Patrick Wuite en Joep Rijsman

Valtteri Bottas zette in de ochtend een 1:15:732 neer, een tijd die slechts drie tienden verwijderd is van de poletijd van vorig jaar. Dit is indrukwekkend, aangezien vrijwel geen enkel team voluit rijdt tijdens de testdagen. De tijd werd wel neergezet op de zachtste band die dit weekend beschikbaar is, de C5. Topteams zoals Red Bull en Ferrari zetten hun tijden neer op een hardere band en rijden met een andere lading brandstof, waardoor de tijden niet goed te vergelijken zijn.

Bij de teams van Ferrari en Red Bull waren er enkele problemen. Na een productief begin van de ochtend waarin Sebastian Vettel veel rondes kon rijden, moest hij de Ferrari parkeren op de baan door een motorisch probleem. Dit veroorzaakte een rode vlag. De Duitser kon de rest van de ochtend niet meer rijden, maar komt hoogstwaarschijnlijk vanmiddag wel weer in actie. Ook Red Bull Racing, het team van Max Verstappen, had te maken met tegenslagen. Na een uitstapje op de curbstones van Verstappen, stond de Red Bull lange tijd binnen door een probleem met de ophanging. Aan het einde van de ochtendsessie was er nog een laatste rode vlagsituatie. Nicholas Latifi moest zijn Williams parkeren door een mechanisch probleem.

Vanmiddag vinden er verschillende coureurswissels plaats. Zo vervangt Alexander Albon de Nederlander Max Verstappen, en vinden er ook coureurswissels plaats bij Mercedes (Hamilton voor Bottas), Mclaren (Norris voor Sainz), Renault (Ricciardo voor Ocon), Alpha Tauri (Gasly voor Kvyat) en Haas (Magnussen voor Grosjean.) Voor de eerder genoemde coureurs komt er daarmee een einde aan de eerste testweek. Zij komen natuurlijk volgende week weer in actie tijdens de tweede en tevens laatste testweek voordat het officiële Formule 1-seizoen weer gaat beginnen.


Photo's: © Mercedes AMG.