​Bottas snelste in VT1 Portimão, Verstappen P2

Tijdens de eerste vrije training voor de Grand Prix van Portugal in de zuidelijke kustplaats Portimão heeft Mercedes rijder Valtteri Bottas de snelste tijd gereden. Max Verstappen reed een tweede tijd (+0.025) en Sergio Pérez complimenteerde de top drie (+0.198). Het was stuivertje wisselen halverwege de sessie tussen Bottas en Verstappen. Was het Max die de harde band het beste onder controle had, met de rode band eronder was het de Mercedes die iets beter de auto onder controle had.

Op een droge baan in het zuiden van Portugal verloor de Ferrari van Carlos Sainz een aerodynamisch onderdeel aan het einde van de pitstraat. Verschillende coureurs slalomden om het brokstuk heen om aan de training te kunnen beginnen. Eén van de rijders die als eerste de baan verkende was Callum Ilott. Voor de Alfa Romeo testcoureur was dit z’n eerste optreden in een Formule 1 vrije training.

De Mercedes mannen zette de snelste tijd neer in het begin van de sessie. Hamilton was desalniettemin niet tevreden met de balans van de auto, engineer Bono antwoordde dat de problemen temperatuur gerelateerd zijn en de baan erg koud is. De McLaren MCL35M van Daniel Ricciardo was voorzien van flow-viz verf.

Team Red Bull heeft voor deze Grand Prix flink wat aerodynamische updates meegenomen. Desondanks maakte het team geen haast om snel aan de sessie te beginnen. Eénmaal buiten was het Max Verstappen die in de derde sector nog naar grip probeerde te zoeken. Ondanks de gele derde sector, reed hij op de harde witte band, halverwege de sessie, toch de snelste tijd.

Vettel en Stroll worstelden met de grip van de auto maar konden ondertussen toch snelle tijden rijden. Sebastian wilde een pitstop maken maar stopte een box te vroeg bij het team van McLaren, gelukkig realiseerde hij op tijd dat hij inmiddels voor Aston Martin rijdt en één box verder moest stoppen.

Valtteri Bottas reed, met nog een kwartier te gaan, de baan op met rode soft banden. Dit leverde een snelste tijd op van 1:19.648, een halve seconde voor Verstappen die alleen nog op harde banden zijn rondjes had gemaakt. Met nog een kwartier te gaan trokken Verstappen en Hamilton er ook op uit met rode banden. Met paarse sectortijden in het eerste en tweede gedeelte leek het erop dat Max ook op de rode band het snelste zou zijn maar de Nederlander gaf aan dat vibraties in de rode band het erg lastig maakte om een perfecte ronde te produceren.

Foto header: © Mercedes-AMG F1 Team.