Bottas snelste in VT1 Mugello, Verstappen 2e

Op een zonovergoten Mugello circuit heeft Valtteri Bottas de eerste vrije training als snelste afgesloten. Op het fraaie circuit in Toscane waar voor het eerst dit jaar fans op de tribune aanwezig mochten zijn was de Fin de snelste coureur. Red Bull rijder Max Verstappen zette een tweede tijd neer en Ferrari’s Charles Leclerc reed een mooie derde tijd.

Voor het eerst in de historie van de Formule 1 werd er op het circuit Autodromo Internazionale del Mugello, wat dichtbij Florence ligt, gereden. In deze drukke eerste training-sessie werd er flink geëxperimenteerd met banden-keuzes. Veel auto’s probeerden in het eerste half uur een tijd te zetten op de witte harde band (C1), zoals Verstappen en Leclerc. De andere helft van de auto’s probeerden het op de gele medium band, zoals Hamilton en Gasly. Ook waren er twee teams die op soft (rood) de rondjes reden.

Na drie kwartier zag de top drie er als volgt uit; Verstappen reed een 1:19.017 op de harde band gevolgd door Hamilton op de medium band en Leclerc ook op de harde band. De teams besloten na ongeveer een uur wat snellere ronden te rijden op de softs. Dat resulteerde in een snelle tijd voor Lando Norris die als eerste onder de 1:19 dook. Het Britse McLaren probeerde een nieuwe neusconfiguratie uit waarbij de uiteinden lijken op het concept van Alfa Romeo en het midden meer weg heeft van het Mercedes concept. Klein incidentje tussen Romain Grosjean en Sergio Perez, de Mexicaan zag de Fransman over het hoofd wat duidelijk op de boordradio van beide coureurs te horen was.

Terwijl het hele veld naar rood gewisseld was reed Bottas in de 1 minuut en 17 seconden. Nadat ook Max rode sloffen onder de Red Bull had aangemeten reed de Nederlander een tweede tijd, slechts +0.048 achter Bottas. Ook Charles Leclerc zat er goed bij op Mugello. De Monegask ging twee tienden sneller dan Hamilton en stuurde zijn Ferrari naar plaats drie. Een mooie opsteker voor het geplaagde Ferrari wat dit weekend z’n duizendste Grand Prix rijdt.

De eerste gele vlag van vandaag was een kortstondig uitstapje van Williams coureur Nicholas Latifi. Na een kleine spin, half in het grind, kon hij al weer snel zijn weg vervolgen. Met nog een kwartier te gaan zetten alle coureurs nogmaals aan voor snelle ronden. Ondanks dat Verstappen een derde snelle sector reed kon hij niet sneller rijden dan de op kop staande Mercedes van Bottas. Ook de andere rijders konden niet meer tippen aan de tijd van de Fin. Zelfs teamgenoot Lewis Hamilton niet, deze kreeg over de boordradio te horen dat er iets iets mankeerde aan zijn power unit.

Bekijk hier de complete uitslag van de eerste vrije training:

Infographics Data: © Formula 1, Tata Communications.
Photo Infographic: © Red Bull Racing
Photo Header: © Mercedes-AMG F1 Team.